Általános tudnivalók

Ezen az oldalon igyekszünk megadni minden lényeges technikai, illetve tartalmi jellegű információt, amely az alkalmazás használatához szükséges.

Szolgáltatásunkat bárki regisztráció nélkül, ingyenesen használhatja.

Az alkalmazást az Internet Explorer 7+, az ingyen letölthető Mozilla Firefox 3.x, illetve Google Chrome 6.x verzióira optimalizáltuk. Amennyiben korábbi változatot használ, mindenképp érdemes a böngészőt frissíteni. A megbízható használat további feltételei:

• minimális képernyőfelbontás 1024 × 768 pixel;
• javasolt minimális RAM-kapacitás: 1 gigabájt (GB);
• Adobe Flash Player 10+ bővítmény (plugin);
• engedélyezett JavaScript-futtatás.

A Kronológia 1931-től 2010-ig tartalmazza az összes előadást a Szegedi Szabadtéri Játékok történetében.

A Kronológia használata

1. ESEMÉNYEK

Alaphelyzetben egy-egy esemény szövegének eleje, illetve adott esetben az eseményhez tartozó kép kicsinyített változata egy lekerekített sarkú téglalapban (úgynevezett „időbélyeg”-ben) jelenik meg.

Az „időbélyeg”-ek a jobb fölső sarokban található ikonra kattintva eltüntethetők. Amennyiben ismét meg kívánja jeleníteni ezeket, vigye az egérmutatót a fehér felület jobb szélén, középmagasságban lévő  ⊗  ikonra, majd kattintson az előreugró „BEZÁRTAK” feliratra. Ekkor a felület frissül, és megjelennek a bezárt „időbélyeg”-ek.

Az „időbélyeg”-re kattintva az „Esemény (részletek)” ablakban elolvasható a kiválasztott bejegyzés teljes szövege, illetve megtekinthető a hozzátartozó esetleges illusztráció teljes méretű változata. Alul a közösségi (IWIW, Facebook és Twitter) tartalommegosztást támogató szokásos funkciók találhatók. Az ablak bal és jobb szélén lévő nyilak segítségével könyen át lehet térni az előző, illetve a következő eseményre.

 

2. IDŐVONAL, ZOOM

A bordó színű lábléc fölött szürke, fix osztású idővonal található, amelyen két mozgatható mutató van. A mutatón olvasható alsó és felső szélsőérték a mutató vízszintes mozgatásával változtatható. A felületen mindig ahhoz az időintervallumhoz tartozó események jelennek meg, amelyek időpontjai a két szélsőérték közé esnek.

Az alkalmazás ismételt betöltéséhez, illetve az eredeti beállítások érvényesítéséhez kattintson a fejlécben lévő „Kronológia” logóra.

A fejléc alatt jobb oldalon található gombokkal plusz, illetve mínusz irányban zoomolhatunk. A csúszka mozgatásával fokozatmentesen lehet ráközelíteni egy-egy időpontra. Ennek mértéke nap, hét, hónap, év, évtized és század között állítható.

A fehér felületet egy függőleges narancssárga vonal – az időtengely – osztja ketté. A vonal fölött elhelyezett narancssárga színű téglalapra kattintva írható be egy konkrét időpont, pl.: 1986. 9. 13. Az OK gomb megnyomása után az adott dátum a mezőt kettéosztó időtengelyre áll.

Ha az évszám mellett nem adunk meg hónapot és napot, akkor a program a beírt évet automatikusan január elsejére egészíti ki. Amennyiben az évszám mögött még a hónapot is megadjuk, az alkalmazás az előző hónap utolsó napját veszi.

Keresési tipp: ha ennek a mezőnek kitöltésével keresünk (különösen a nagy eseménysűrűségű időszakokban, pl. július-augusztus hónapokban), a találat(ok) megfelelő megjelenítése érdekében a zoomolás mértékét úgy kell beállítani, hogy a csúszka a bal oldalon lévő mínusz jeltől számított kb. harmadik osztásra kerüljön.

A függőleges idővonalakkal osztott fehér terület az egér bal gombjának lenyomott állapotában balra és jobbra mozgatható. A két szélső érték 1920, illetve 2020. Az évszámok a magasabbra nyúló függőleges vonalak fölött olvashatók le. A dátumok a zoomolás mértéke szerint század, évtized, év, hónap, nap bontásban jelenhetnek meg.

 

3. KERESÉS

A Keresés mezőben adott szóra, kifejezésre kereshet. A „KERESÉS” feliratú gomb megnyomása után elindul a keresés és megjelennek a beállított időintervallumba tartozó bejegyzések közül azok, amelyekben a megadott szó vagy kifejezés szerepel. A találatok megjelenítéséhez lista forma is választható a „Listás megjelenítés” linkre kattintva. Ebben az esetben a találatok között valamennyi, a megadott kritériumoknak megfelelő bejegyzés megjelenik, míg a másik esetben csak a felületen elférő „időbélyeg”-ek láthatók. Azok az „időbélyeg”-ek, amelyek nem férnek el a felületen, az alul lévő kis fekete téglalapra kattintva megtekinthetők. A téglalapban található fehér számok azt mutatják, hogy hány további esemény maradt rejtve.

Az egérmutatót a felület bal oldalán látható (tölcsérre emlékeztető) ikonra húzva, majd a megjelenő SZŰRŐK-re kattintva szűrőfeltételt is meg lehet adni. A rovatba írt szöveg szürkén megjelenik a kis adatbeviteli ablak fölött is. A szűrés a kiválasztott témakörben, a megjelenített időintervallumban történik.

A szűrőfeltétel csak egy vagy több egész szó lehet. Több szó beírása esetén a szűrő „hálóján” mindazon cikkek „fennakadnak”, amelyekben a megadott szavak valamelyike szerepel. Ha a szűrők rovata nem üres, az ikont tartalmazó fül színe bordóról pirosra vált. Az alkalmazás nem érzékeny a rovatba írt kis- és nagybetűkre.